Seisova pöytä tarjoaa herkkuja kaikille

Yksi laivamatkailun parhaita puolia on erilaiset kulinaariset kokemukset. Perinteisimmin se onnisuu seisovassa buffet-pöydässä, joka on täynnä erilaisia herkkuja, joista voi valita itse omat suosikkinsa. Ruotsin ja Tallinnan risteilyalusten herkkupöydät ovat kaikkien tuntemia, mutta myös lyhyemmillä risteilyillä voi nauttia seisovan pöydän antimista. Seisova pöytä on myös hyvä valinta silloin, kun matkaseurueeseen kuuluu mielihaluiltaan eri tyyppisiä matkustajia. Buffet tarjoaa jokaiselle jotain ja myös lapset löytävät pöydistä omat suosikkiruokansa.

Skandinaavisia makuelämyksiä

Suurempien risteilyalusten seisovan pöydän valikoimassa on usein skandinaavisia herkkuja sekä runsas kalapöytä. Erilaiset graavikalat, mädit, savulohi, katkaravut ja sillit ovat monien merimatkalaisten suosikkeja. Kalaruokien lisäksi tarjolla on usein pateita, erilaisia paikallisia liharuokia sekä kasvisvaihtoehtoja. Paikallisuus on yleensä otettu hyvin huomioon menua suunnitellessa. Lapsille on tietysti tarjolla heidän rakastamiaan ruokia, kuten muusia ja lihapullia sekä jälkkäriksi tietysti jäätelöä.

Suurten laivayhtiöiden seisovan pöydän hintaan kuuluvat yleensä myös ruokajuomat, kuten vesi, limonadit sekä olut ja viinit. Jälkiruokapöydästä voi valita itse kahvin teen ja kaakaon rinnalle omat makeat suosikkinsa.

Hyvää ruokaa on tarjolla myös lyhyillä Turun tai Helsingin saaristoon suuntautuvilla risteilyillä sekä Saimaalla ja muilla sisävesillämme seilaavilla aluksilla. Tällöin tarjoilut koostuvat yleensä monipuolisista kotimaisista perinneherkuistamme ja usein pöydän pääosassa ovat erilaiset kalaruuat. Lisäksi tarjolla on yleensä kauden kasviksia, runsas salaattivalikoima sekä erilaisia liharuokia.

Ruokaa maailmalta

Ruotsiin ja Viroon suuntaavien suurten laivojen buffetvalikoimat sisältävät perinteisten ruokalajien lisäksi myös makuja muualta. Suomalaisten ja ruotsalaisten herkkujen lisäksi tarjolla on usein erilaisia itämaisia ruokia, joiden makumaailma ja mausteisuus tuovat eksotiikkaa risteilymatkaan. Kokeile erilaisia wokkeja, vartaita tai keittoja. Kaukomaiden makuelämykset vievät mukanaan ja niitä on mukava kokeilla viihtyisässä risteilymiljöössä.

Suuremmilla laivoilla on myös toisinaan erilaisia teemaviikkoja, joiden yhteydessä tarjolla on tietyn maan herkkuja. Tämä onkin hyvä tilaisuus päästä kokeilemaan ruokia, joita ei välttämättä muuten tulisi valinneeksi ravintolan ruokalistalta. Miltä kuulostaa esimerkiksi espanjalaiset ruuat paelloineen ja mustekaloineen? Tai oletko aina haaveillut kokeilevasi ranskalaisia erikoisuuksia, kuten etanoita ja erilaisia juustoja? Nämä ja useat muut erikoisuuden kannetaan pöytään tiettyjen teemakausien ruokalistan mukaan.